Rimska vlast u zapadnom delu Balkana učvršćena je u vreme Hrista, za vreme vladavine Oktavijana Avgusta. Do kraja prvog veka, završeno je osvajanje celog Balkana, da bi početkom drugog veka rimske trupe prešle Dunav i osvojile i Rumuniju.
Dunav je bio važna granica, koju je najpre trebalo savladati da bi se pokorili Dačani, a kasnije je bio prirodna granica koja je štitila posrnulo carstvo od upada varvara. Zbog toga je na Dunavu postojao veći broj manjih i većih tvrđava i gradova, a izgrađena je i razgranata putna mreža.

Rimsko nasleđe u Srbiji je slabo istraženo. Poslednjih godina došlo se zahvaljujući intenzivnijim istraživanjima do značajnih rezultata. Turistički potencijali rimskih lokaliteta u Srbiji su veliki. U godinama koje se pred nama ostaje da vidimo da li će mo znati da to iskoristimo ili će kao i do sada, takvo bogatstvo ostati samo gomila kamenja ispod zemlje.

2 коментара:

Tus Srbija је рекао...

Slozio bih se da su turisticki potencijali zaista veliki, ali na zalost jako,jako lose iskorisceni. Bruka je koliko ima lokaliteta koji propadaju.

Nosiljka za bebe, sediste za auto plus lezaljka је рекао...

Kupite za bebu nosiljku i lezaljku za auto

Nosiljka za iznošenje bebe iz porodilišta i lako prenošenje. Ležaljka za bebu i sedište za auto. Multiprakticna, dobro ocuvana, kvalitetna plastika.
Tenda sa uloškom koji se skida radi održavanja, rucka se prebacuje a na ravnoj podlozi se nosiljka ljulja što se može videti na slikama.
Nigde nije pocepana niti izbledela vec ju je dete preraslo, prvi vlasnik. Sa atestom. Predvideno za bebu od rodenja do 9 meseci.